czwartek, 1 maja 2014

Coś na śniadanie - chrupiąca chałka z masłem albo....


Przepisów na chałki w internecie jest całe mnóstwo, przepis na tą znalazłam w starym zeszycie po babci.
Puszysta, maślana lekko waniliowa - taka jest właśnie chałka według poniższego przepisu.

Co nam potrzebne:

  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 50 gram masła
  • 1 cukier waniliowy
  • 20 gram świeżych drożdży
  • 75 gram mleka
  • 250-300 gram mąki 
  • 1/2 łyżeczki soli
  • jajko do posmarowania chałki




Sposób przygotowania:

Do garnka włożyć jajko, żółtko, masło, cukier waniliowy, drożdże i mleko, podgrzać lekko (35-38 st) zdjąć z pieca. Kolejno dodać mąkę i sól - dobrze wyrobić ciasto.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 min. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.





Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na trzy równe części, z każdej części formujemy wałeczek równej długości. Z wałeczków pleciemy warkocz i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15-20 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st.




Po ponownym wyrośnięciu smarujemy warkocz roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy przez 20-25 min w temp. 180 st.






6 komentarzy:

  1. Do tego kubek mleka i mnie nie ma ;) MNIAM!!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda smacznie...miód malina:-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam! Muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale pięknie wygląda!!!
    Werka

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam mniam aż ślinka cieknie .... akurat kawkę popijam i przydałoby się kawałek takiego smakołyku ;-) Sylwuńka ;-*

    OdpowiedzUsuń