Przepisów na chałki w internecie jest całe mnóstwo, przepis na tą znalazłam w starym zeszycie po babci.
Puszysta, maślana lekko waniliowa - taka jest właśnie chałka według poniższego przepisu.
Co nam potrzebne:
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 50 gram masła
- 1 cukier waniliowy
- 20 gram świeżych drożdży
- 75 gram mleka
- 250-300 gram mąki
- 1/2 łyżeczki soli
- jajko do posmarowania chałki
Sposób przygotowania:
Do garnka włożyć jajko, żółtko, masło, cukier waniliowy, drożdże i mleko, podgrzać lekko (35-38 st) zdjąć z pieca. Kolejno dodać mąkę i sól - dobrze wyrobić ciasto.
Wyrobione ciasto przełożyć do miski, przykryć bawełnianą ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na ok. 30-40 min. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na trzy równe części, z każdej części formujemy wałeczek równej długości. Z wałeczków pleciemy warkocz i ponownie odstawiamy do wyrośnięcia na ok 15-20 min. W tym czasie rozgrzewamy piekarnik do 180 st.
Po ponownym wyrośnięciu smarujemy warkocz roztrzepanym jajkiem.
Pieczemy przez 20-25 min w temp. 180 st.
Do tego kubek mleka i mnie nie ma ;) MNIAM!!!
OdpowiedzUsuńWygląda smacznie...miód malina:-)
OdpowiedzUsuńMniam! Muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuńoj schrupałabym!
OdpowiedzUsuńAle pięknie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńWerka
Mniam mniam aż ślinka cieknie .... akurat kawkę popijam i przydałoby się kawałek takiego smakołyku ;-) Sylwuńka ;-*
OdpowiedzUsuń