niedziela, 11 maja 2014

Zupa krem z cukinii

Przepis na ten pyszny krem podpatrzyłam u kuzynki. Zupa jest szybka i pyszna.


Skłdniki potrzebne na ok. 3 litry zupy:

  • 2 średnie cukinie
  • 2 średnie marchewki
  • 2 małe pietruszki
  • 1 średnia cebula
  • 2 średnie ziemniaki
  • 1/2 pora
  • 3 listki lubczyku (może być suszony)
  • natka z pietruszki
  • papryka, ostra (1/2 łyżeczki)
  • papryka słodka (1/4 łyżeczki)
  • zioła prowansalskie (1 łyżeczka)
  • 2 łyżeczki masła
  • 2-3 łyżki oliwki z oliwek
  • sól
  • pieprz


Dodatki:
  • grzanki lub groszek ptysiowy


Sposób przygotowania:

Marchewkę, pietruszkę, cebulę i ziemniaki obieramy, wkładamy do garnka, dodajemy por, lubczyk i natkę pietruszki. Gotujemy wywar warzywny.
W czasie gdy nam się gotuje wywar, cukinię myjemy i kroimy w dużą kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę, wkładamy cukinię opruszamy papryką ostrą i słodką oraz ziołami prowansalskimi. Taką cukinię dusimy na wolnym ogniu do miękkości.
Gdy wywar będzie gotowy, zostawiamy w nim 1 marchewkę, 1 pietruszkę i ziemniaki dodajemy uduszoną cukinię. Wszyskie składniki miksujemy na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem.
Zupę podajemy z groszkiem ptysiowym lub grzankami. 
Opcjonalnie krem można zabielić śmietaną.




Smacznego!

1 komentarz:

  1. O hoho robimy! Pięknie wygląda. Uwielbiam wariacje z cukinii ;)))

    OdpowiedzUsuń