Składniki potrzebne na ok 3,5-4 litrowy garnek:
- 2 marchewki średnie
- 2 pietruszki małe
- 4 średnie ziemniaki
- ćwiartka selera
- 1/2 pora
- 1/2 małej kapusty włoskiej
- 1 cebula
- gałązka lubczyku (lub suszony lubczyk) - ja daję jeden i drugi
- natka z pietruszki
- kasza jęczmienna (ja na garnek 3l używam 4 garści, to w zależności jaką kto lubi gęstą zupę).
- domowa jarzynka (nie jest konieczna)
- sól (ja używam morskiej gruboziarnistej)
- coś na wywar (u mnie to jest kostka wieprzowa z mięsem)
Wykonanie:
Do garnka z wodą wkładam dokładnie wymytą kość, gałązkę lubczyku, kilka gałązek natki z pietruszki, oraz "opaloną" cebulkę. Wszystko gotuję na wolnym ogniu ok 40 min.
Podczas gdy wywar się gotuje ja zabieram się za resztę jarzyn. Z racji tego, że staram się ułatwiać sobie życie marchewkę, pietruszkę i selera rozdrabniam w TM ale można do tego użyć przystawki z nożem do blendera jak i starych niezawodnych tarek do warzyw. Pora kroję w półksiężyce, kapustę oraz ziemniaki w kostkę.
Gdy wywar już się pogotuje wyciągam kość, lubczyk, natkę pietruszki i cebulę. Z kości obieram mięso które ponownie wkładam do wywaru, a resztę wyrzucam. Do wywaru dolewam wody oraz dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki, rozdrobnioną marchewkę, pietruszkę i seler.. Wszystko gotuję na wolnym ogniu, w momencie gdy kasza robi się miękka dodaję pokrojoną kapustę, pora i łyżeczkę suszonego lubczyku. Gotuję do miękkości.
Na końcu doprawiam do smaku, i posypuję posiekaną natką z pietruszki.
Smacznego kochani!
mmmm pysznie wygląda, aż zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńWerka